Yer : Maçka Kampüsü
Sözlesme tarihi : 15 Eylül 2000
Kesif bedeli: 1,500,000 USD
Yükleniciler : HEM Mimarlik Dek. Uyg. San. ve Tic. Ltd. Sti
TESKAR Termomekanik Isitma ve Sogutma Sistemleri San. ve Tic. Ltd. Sti.
AKDAG Makina Ticaret ve Sanayi A.S.
GALATA Elektrik Aydinlatma Tic. ve San. A.S.
ELSI Elektronik San. Tic. Ltd. Sti.
SIEMENS Cerberus Güvenlik Sistemleri A.S.
MODE Engineering Ltd.
AAA Group Ltd.
M Audio Corporation
Yapim baslama tarihi: 20 Eylül 2000
Insaat bitis tarihi : 24 Mayis 2001
Açilis tarihi : 25 Mayis 2001
Proje Müellifi : Recording Architecture Ltd.
Proje Yönetimi : ITÜ Proje Yönetim Merkezi
Toplam döseme alani : 207m2
Proje Karakteristigi : ITÜ Maçka Kampüsü Binasinda bulunan ITÜ-Dr. Erol Üçer Müzik Ileri Arastirmalar Merkezi Kayit Stüdyosu Sn. Dr. Erol Üçer’in degerli katkilariyla gerçeklestirilmistir. Maçka Kampüsü binasinda kayit stüdyosu olarak insa edilen mekanda 1945 yilinda kurulan ITÜ Radyosu 1971 yilinda ilk stereo vericisini gerçeklestirerek stereo yayina baslamistir. 1953 yilinda kurulan ve ülkemizin ilk televizyon istasyonu olan ITÜ-TV deneme yayinlarina baslamis ve TRT’nin Istanbul stüdyolari ve vericisi kurulana kadar 1969 – 1975 yillari arasinda ayni mekan TRT tarfindan paket yayinlarinin yapiminda kullanilmistir. Ancak o dönemde TRT Kanunu ile ülkemizde radyo ve televizyon yayin tekelinin TRT Kurumuna verilmesi üzerine ITÜ Radyosu ve ITÜ-TV yayinlarina son verilmistir. Uzun süre kullanilmamakta olan eski stüdyo mekani ITÜ-Dr. Erol Üçer Müzik Ileri Arastirmalar Merkezinin önemli bir bölümü olan kayit stüdyosunun yapimi için uygun görülmüstür ve 20 Eylül 2000 tarihinde Sn. Dr. Erol Üçer’in degerli katkilariyla yapimina baslanmistir. Mekanda gerekli akustik ölçümler yapitirilmis ve sonuçlar dogrultusunda kayit stüdyosu proje tasarimi Ingiltere’deki Recording Architecture Ltd. firmasi tarfindan hazirlanmis ve ITÜ Proje Yönetim Merkezinin yönetiminde yerli altyüklenicilere uygulamasi yaptirilmistir. Kayit stüdyosunun yapiminda uygulanan çok katmanli ve farkli özellikteki mekan yalitimlari ve akustik iyilestirme çalismalari ile proje oldukça karmasik bir yapim süreci geçirmistir. Yapimda kullanilan yalitim özellikli malzemelerin büyük bir kismi yutdisindan ithal edilmistir ve bazi akustik malzemeler proje için özel olarak tasarlanip üretilerek yerinde uygulamalari yapilmistir. Kayit stüdyosu 34m2’lik kontrol odasi ve 88,5m2’lik sinema-studyo kayit gibi genis mekanlarda oda orkestrasi büyüklügündeki gruplar tarafindan çalinacak müzik ve film müzikleri kayitlarinin teknik altyapida kullanilan ileri ses teknoloji sistemleri ile yapilacak sekilde tasarlanmis ve yapilmistir. Bununla birlikte ayni mekanda bulunan “midi” kayit ve kontrol odalari Müzik Ileri Arastirmalar Merkezi tonmaister ögrencileri için egitim amaçli bir arastirma ve gelistirme laboratuvari olarak projede yer almaktadirlar. ITÜ-Dr. Erol Üçer Kayit Stüdyosu bu kadar genis kapsamli islevleri ile ülkemize tonmaister yetistirmek ve müzik teknolojisinde egitim ve arastirmayi baslatmak amaci ile dünya standartlarinda kurulmus ilk studyodur.